Ако сакаме да се врати нормалниот pH на телото, треба да се консумираат повеќе свежзеленчук и овошје во исхраната
(Односот ЗЕЛЕНЧУК / ОВОШЈЕ треба да биде 2:1, што значи да се даде поголем приоритет на свежиот зеленчук) Зголемено внесување на овошје и зеленчук во исхраната.
- Овошјето и зеленчукот се богати со калиум соли, природен тампон (неутрализатор на киселост).
- Ако јадете малку од оваа храна (зеленчук и овошје), таа ни го одзема правото на калиум, минерал кој нè штити од хипертензија , мозочен удар
- Според истражувањето на проф. dr Lorena Kordenaод Универзитетот во Колорадо, кој ја проучувал исхрана во претходните периоди на историјата, луѓето се развивале со колсумирање на калиум и натриум во однос 10:1, и тој смета дека тој односот е нашата биолошка норма.
Денес, како резултат на екстремно солена и обработуваната “ѓубре” храна, во комбинација со ниска доза на овошје и зеленчук, тој соодносот денес е 3:1, но во корист на натриумот. Овој обратен влез на калиум и натриум предизвикува сериозни нарушувања во pH рамнотежата и нашите потреби за калиум.
КАКО ДА ЈА ТЕСТИРАТЕ рН ?
Тоа е едноставено и не е скапо. Ви треба pH тест ленти. Веднаш штом ќе се разбудам, пред да јадете, ставите малку плунка на рН тест лентата. Споредете ја бојата на рН лента со бојата од шема на бои која доаѓа со тест лентите.Другото утро мерете ја pH вредноста на урината. Повторно, споредете ја бојата на рН лента со бојата од шема на бои која доаѓа со тест лентите.Ова тестирање повторете го 10 утра во серија. Игнорирајте ги трите највисоки и три тестасо ниска киселост, бидејќи се екстремни. Пресметајте го просекот на другите четири средна вредност и тоа ќе биде Вашата реална pH вредност.Ако киселоста се движиоколу вредностите на рН 7,4 (7,4 е pH на човечка крв), тогаш е препорачливо во исхраната да се јади повеќе алкална (основна) храна, особено свежо овошје и зеленчук (односот зеленчук / овошје треба да биде 2-1, односно да му се даде поголем приоритет свежиот зеленчук).
КОИ ПРОДУКТИ ПРАВАТ КИСЕЛА, А КОЈ АЛКАЛНА СРЕДИНА ВО ОРГАНИЗМОТ
За да знаете која храна треба да е колсумирате повеќе. Список на продукти на кои е правено испитување кои откако ќе се сварат во организмот допринесуваат за закиселување или алкализирање на организмот.
ДЕЛ ПРОДУКТИ КОИ ПРОИЗВЕДУВААТ КИСЕЛА СРЕДИНА
Ø ШПАГЕТИ, КОРНФЛЕКС, БЕЛ ОРИЗ, БЕЛ ЛЕБ, МЛЕКО, МЕСО И ДР.
Ø ПРОДУКТИ КОИ ПРОИЗВЕДУВААТ ЕКСТРЕМНО КИСЕЛА СРЕДИНА- ПАРМЕЗАН, ТОПЕНО СИРЕЊЕ, ЈАКО СИРЕЊЕ, ГАУДА, ИНТЕГРАЛЕН ОРИЗ, ОВЕС, ИНТЕГРАЛЕН ЛЕБ, КИКИРИКИ, ОРЕВИ, ПИЛЕШКО, ЈАЈЦА
ЦИГАРИТЕ ИМААТ МНОГУ НИЗОК РН, МНОГУ СЕ КИСЕЛИ ПРОИЗВЕДУВААТ КИСЕЛА СРЕДИНА ВО КРВТА И ВООПШТО ВО ЦЕЛИОТ ОРГАНИЗАМ.
ДЕЛ ОД АЛКАЛНОПРОИЗВОДНИ ПРОДУКТИ, ПРОДУКТИ КОИ ДОПРИНЕСУВААТ ЗА ДА ГО АЛКАЛИЗИРААТ ОРГАНИЗМОТ.
БАДЕМИ, КАЈСИИ, ЧЕРЕШНИ, БАНАНИ, ЈАГОДИ, ПРАСКИ, ПОРТОКАЛИ, АНАНАС, КАРПУЗ, ЦЕЛЕР, МОРКОВ, ТИКВИЦИ, КАРФИОЛ, БРОКУЛА, ПИПЕРКА, ПАТЛИЏАН, САЛАТА, ГРАШАК, КРОМИД, ЛУК, ПЕЧУРКИ, ВОДА СО МИНЕРАЛИ И НЕГАТИВНИ ЈОНИ.:
МНОГУ АЛКАЛНИ ПРОДУКТИ, ЛИМОН, СПАНАЌ, ГРОЗЈЕ, УРМИ, СУВИ СМОКВИ, СОК ОД СВЕЖИ МОРКОВИ.
ЗАБЕЛЕШКА – СЕТО ОВОШЈЕ И ЗЕЛЕНЧУК Е АЛКАЛНО, САМО АКО НЕ Е ИСТОТО ЗАКИСЕЛЕНО ИЛИ МАРИНИРАНО.!